Kuinka korjataan murtuneet mielet?

Meillä on käynnissä mielenterveyskriisi, joka vaatii ratkaisuja juuri nyt.

Mielenterveys rakoilee kaikissa ryhmissä, mutta yksi suurimmista kärsijöistä ovat tällä hetkellä nuoret. Jo vuoden 2021 alussa kolme neljästä nuoresta koki, että heidän henkinen hyvinvointinsa on heikentynyt koronan myötä. Auttavat puhelimet ja chatit ovat saaneet ennätysmääriä yhteydenottoja. Tutkimusten mukaan yli puolet korkeakouluopiskelijoista ovat psyykkisesti kuormittuneita, ja joka kolmas kärsii ahdistus- tai masennusoireista. 

Tilanne ei parane nuoruuden ja opiskeluiden jälkeenkään, jos asianmukaista hoitoa ei ole saatavilla Esimerkiksi mielenterveysongelmat ovat nykyään työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin syy. Tämä koskee kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja on myös taloudellisesti kestämätöntä. Kriisin kokonaiskustannukset ovat vuodessa miljardeja euroja.

Mielenterveyskriisi oli nähtävissä jo ennen koronaa, mutta pandemia on kasvattanut henkistä pahoinvointia ja hoitojonoja entisestään. Ehdotan seuraavia konkreettisia toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi:

  • Terapiatakuu on toteutettava. Ihmisen on päästävä hoitoon myös mielenterveyden ongelmien kanssa nykyistä nopeammin. Jos jalkasi murtuu, et joudu odottamaan hoitoa viikkoja. Mielenterveyteen pitää suhtautua vähintään yhtä akuutisti.

  • Enemmän matalan kynnyksen palveluita ja ennaltaehkäisevää apua. Mielenterveyshoidon painopisteen on siirryttävä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Ennaltaehkäisy säästää ihmisiä ja rahaa.

  • Potilaan kohtaamista on kehitettävä. Masentuneella ihmisellä ei ole välttämättä voimavaroja hakea hoitoa vaikeiden ja moniportaisten menetelmien kautta. Esimerkiksi Espoossa toimii mielenterveyden vastaanotto, johon ei tarvitse ajanvarausta. Samanlaisia vastaanottoja pitää perustaa Päijät-Hämeeseen.

  • Lisää terapeutteja. Hämeen on varmistettava, että alueelle saadaan riittävästi osaavaa henkilöstöä. Jonojen purkamiseksi voidaan harkita myös esimerkiksi lyhytterapeuttien kouluttamista, kuten Terapiat etulinjaan-hankkeessa HUS:in alueella.

Previous
Previous

Kohti asiakaslähtöistä palvelupolkua

Next
Next

Venäjän sotakassa kuivuu kylmäasema kerrallaan